2016. február 17., szerda

Aspius OrangePartridge and Orange-ként kezdte, lett belőle Orange March Brown, végül számtalan metamorfózis után Aspius Orange. Ha egyetlen legyet vihetnék magammal horgászataimra, aligha nem ez lenne az.

Pedig nem is olyan régen még a bizalmam is igen megingott ezzel a léggyel. Mert hiába dobtam a halaknak, ügyet sem vetettek rá. Már az is megfordult a fejemben, esetleg a dobozomból is száműzöm az összes munkakerülőt. De aztán győzött a jobbik eszem. Nem tettem meg, nem leltek moly halált.Ezután meg? Tavaly szinte a teljes őszt ezzel a léggyel horgásztam végig. Ha a többit cserélgettem is, az egyik előkén mindig ilyen fityegett. Meg fogta a halat.
Tíz-tizenkét évvel ezelőtt, amikor a régi Magyar Horgászokat olvasgattam, megakadt a szemem dr Mihálkovits Szilárd balinlégy naptárán. Itt sok más, gyanúsan laikus módon összeválogatott léggyel együtt szerepelt a Partridge and Orange. Akkor még azt hittem, ez egy olyan légy, egy kis narancssárga selyem, egy kis fogolytoll és készen is van. Ma már tudom, ez óriási tévedés! Mert nem mindegy az a narancssárga! A Pearsall angol cégnek volt egy Orange 6A-s selyemcérnája, ez volt a test. Ez pedig elázva mutatott mindenféle színt, csak narancssárgát nem. Szerették is a műlegyeket készítők! Ezt az Orange 6A-st természetesen már nem gyártják.
De micsoda szerencse, hogy ebben a tévhitben éltem! Így aztán a tudatlanok vidámságával tekertem fel fluoreszkáló narancs cérnámat a horog szárára. Elé gallérnak fogoly került, majd miután ez nagyon sérülékenynek tűnt, megerősítettem egy kis barna tyúkkal. Azt vettem észre, ez a fogósságán semmit nem változtat.
Nosza, szárnyat is neki! Keresnem kellett valami barnásat, amit végül a fácánkakas farok tollán találtam meg. Egész helyes kis légy lett belőle.

               
Egy az elsők közül

Időközben a fogoly végleg lemaradt, sikerült fácántyúk szárny tollat szereznem, a narancssárga cérnát meg leváltotta a Danville testanyaga. Ebből aztán vettem is annyit, még magamat is körbe tekerhetem vele.
Végül faroknak az aranyfácán tollát használom. Azt a narancssárga-feketét.
Most látom csak, mennyi fácán megfordul ezen a kis légyen!
Amikor elkezdtem ezzel a léggyel horgászni, valóságos forradalmat csinált. Víz alatti rebelliót. Fogta a balint egész szépen. Fogott hajnalban, napközben és este. Koszos vízben és tisztában. Fogott a kövek mögül, eszeveszett sodrásból, még az ismerősöm nadrágszára mellől is.


                                                  Balin a gatyaszár mellől


Remekelt az Ipolyon, a Garamon, még a Tiszán is. Ráadásul nem elégedett meg a balinokkal az istenadta! Domolykók, jászok is elkapták a víz alatt úszó narancssárga micsodát. Sőt, még a sügér sem vetette meg! Ezért nem is értem, mi ütött belé két évvel ezelőtt. Amikor makacskodni kezdett. Amikor hajszál híja, kiadtam az útját.

Ezért csak őszinte lélekkel remélni merem, a jövőben is beváltja a hozzá fűzött reményeket. Mert ma már nagyon jó sniccereket kapni.

Horog: 6-12-es méretű, nedves légyhez
Cérna: testnél fehér, fejnél fekete
Farok: aranyfácán
Test: narancssárga floss
Borda. ezüst drót
Gallér: barna tyúk
Szárny: fácántyúk szárnytoll (secondary)


5 megjegyzés:

 1. Nekem is bevált, amiket adtál, kötni még nem sikerült olyat, csak hozzá hasonlót :)

  VálaszTörlés
 2. Levi, téged biztos érdekel:
  http://pupalife.blogspot.hu/2016/02/vitez-uzsoki-baro-szurmay-sandor.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha hiszed, ha nem, naprakész vagyok a blogodból!:)

   Törlés
  2. naneee ! még ilyet??!!! respect
   (küldtem mailt az aspiusra)

   Törlés