2013. november 24., vasárnap

Herman Ottó: A magyar halászat könyve (részlet)

Most, hogy az időjárás lerakatta velem a horgászbotot, végre újra kedves könyveimben búvárkodhatok. A napokban Herman Ottó könyve volt/van porondon, ott találtam ezt a pár sort, 1720-ból. Érdekes, mennyit fejlődtünk azóta - visszafelé...


A forrás im ez: "Calendarium oeconomicum perpetuum," mely magyar nyelven látott napvilágot Kassán 1720-ban, később Győrött 1753-ban. E két kiadásban a halastóra vonatkozó regulák kiegészítik egymást s lényeg szerint a következők:

Januarius. Bódog asszony hava. Ha újév napján a nap tisztán és világosan fényeskedik, az esztendő hallal bővelkedik. Ebben és az jövendő hónapban az halastókban, a kiken víz nem foly által, ha béfagytanak mindennap lékezzék, hogy meg ne fúllyanak az halak benne.

Februarius. Bőjt elő hava. Halastókat halakkal megrakni utolsó fertályon. Az Csukák Szt. Mátyás nap táján júvnak.

Márczius. Bőjt más hava. A halastókbúl az apró halakat kifogni, és máshová tenni, hogy nőjjenek, első fertállyán az holdnak, avagy hold tölte előtt.

Húsvéttól fogva Szt. Jakab napig mindenféle hal ívik, azért ez idő alatt nem kellene öreghálókkal halászni, hanem a nagy vizekben, a hol nád nincsen; de a tókban és a nádason a partoknál nem kellene engedni.

Aprilis. Szt. György hava. Az pontyokat, a kik ivadékra valók, Szt. György nap táján kell az halastóban ereszteni; t. i. hármat ikrást, kettőt tejest. Az halastót pedig, hova a halakat bocsátyák: elsőben meg kellene szántani; és ha lehetne teletszaka állana víz nélkül.

Három féle tót kiván az ponty; másban köll ő néki lenni a hol ivik, másban a hol nevekedik; harmadikban a hol hizik. Hasonlóképpen a fiatal Pontyok is; egyikben legyenek az esztendősök, másikban kettő, harmadikban három esztendősök; a kiket azután ki köll venni és az öreg tóban bocsátani, a hol hizzanak.

Május. Pünkösd hava. Ebben az hónapban kezdődik az horgászat, gelisztával, vagy cserebogárral, vagy rákkal.

Junius. Szt. Iván hava. Urnap után kezdődik legjobban a rákászat és Anguilla (angolna) fogás.

Julius. Szent Jakab hava. Szent Jakab nap után a Halászok halászhatnak az öreghálóval egész Húsvétig, mert a vívásnak ideje elmúlt.

Augusztus. Kis-Asszony hava. Ugyan ebben az időben - Sz. Bertalan nap táján - megszünnek a halak hosszában nőni: hanem hizni kezdenek és temérdekek lesznek.

Ebben az hónapban szecskőt avagy nyers ráklábat tesznek a horogra; de eléb le kell vonni az héjját.

Szeptember. Szt. Mihály hava. Ebben az hónapban az sok külömb-külömbféle halászat vagyon. Az pontyokat is kihalászszák és más tókba vetik az nevelésre; az ivadékokat is kifogják és más tóba hányják, a hol nagyobb helyek vagyon az nevekedésre. Horogra fogják a halat Bőgölylyel, ha a szárnyát elszakítják. nyers, büdös ráklábbal és farkkal; de az héjját levonyák.

Október. Mindszent hava. Szt. Gál nap táján Halas tókat kihalászni, az az 14. Octóberben.

December. Karácson hava. A Tókra vigyázni köll és jól megtisztítani; ha be fagynak, szorgalmatosan lékeket kell rajtok vágni, hogy a halak meg ne fúllyanak a jég alatt.

6 megjegyzés:

 1. Szia Levi!
  Csodálatos ez a könyv!
  Akinek nincs módja rá, hogy kézbe vegye, az a Széchenyi könyvtár oldalárol is elolvashatja:
  http://mek.oszk.hu/03100/03104/html/

  Mellesleg feltűnt, hogy a június hónapi teendőknél ajánlja az angolnázást... Akkor most hogy is van ez? Tudomásom szerint az európai angolna csak nyugat és észak európában őshonos, hazánkba legelőször a '60-as évek elején telepítették. A könyv születése idején még "kissé" máshol húzódtak hazánk határai, de az északi tengerek akkor is messze voltak. Vajon hol angolnázott Herman Ottó az 1700-as években?

  VálaszTörlés
 2. Számomra ez sokkal érdekesebb volt, tulajdonképpen ezért tettem fel ezt a részletet:

  "Húsvéttól fogva Szt. Jakab napig mindenféle hal ívik, azért ez idő alatt nem kellene öreghálókkal halászni, hanem a nagy vizekben, a hol nád nincsen; de a tókban és a nádason a partoknál nem kellene engedni."

  VálaszTörlés
 3. "A halastókbúl az apró halakat kifogni, és máshová tenni, hogy nőjjenek."

  Hááát igen. Herman Ottó a szellemiségével alaposan megelőzte a korát.

  VálaszTörlés
 4. Ezt a könyvet még a kilencvenes években kaptam ajándékba egy baráti társaságtól. Azóta is féltett kincsem. A nagy polihisztor minden egyes mondata, kifejezésmódja egyszerűen gyönyörű; elképesztő munkáról, emberismeretről tesz tanúbizonyságot a mű.
  Örülök, hogy a síremlékét is helyreállították, eredeti állapotába... :-)

  VálaszTörlés
 5. Sokáig eszem ágában sem volt megvenni ezt a - két - könyvet, de most, hogy itt van a polcon oda nem adnám semmi pénzért! Egyre inkább azt gondolom, ez a könyv csak megerősít benne, a kisszerszámos halásznál senki sem tud(ott) többet a halakról.

  VálaszTörlés