2017. szeptember 1., péntek

Cloaca Maxima

Büdösek, mint a dög, a vizükbe bele sem merek nézni. De hiába minden, a halak most ott tanyáznak. Augusztusban a váci kloákák környékei adják  a horgászatok savát-borsát.
Néhányan még biztosan emlékeznek tanulmányaikból a Cloaca Maximára, ami Róma mocskát ontotta a Tiberius-ba. Nekem már akkor is elég bizarrnak tűnt az elnevezés, még álmomban sem gondoltam, hogy ha nem is ekkora, de ilyen helyen műlegyet dobok majd a halaknak.

                                     Szerényen csergedezve hordja a város mocskát

Sajnos a festőibb helyekről elköltöztek kedvenceim, és még a régmúltból emlékeztem, ilyenkor a város alatti kövezéseken lényegesen jobb eredményt lehet elérni. Nem volt mese, nekem is cuccolnom kellett utánuk. Három kanálist és környékét néztem ki, egészen meglepő eredménnyel.

                                                      Nem is olyan rossz! Bee-re

Az elsőnél, ami a strand vizét viszi a Dunába, jászokat és domolykókat fogtam egy 10-es Bee Fly segítségével  (Ez a légy főleg szeles időben működött, de az elmúlt napokban nem hozott egyetlen halat sem).

                                                                 "Ki ide belépsz..."

Ezen egészen felbátorodva megnéztem egy másik ilyen úri helyet, aminél szintén egészen jó jászkeszegeket sikerült elkapni a rengeteg lemaradás mellett, immáron egy 10-es Aspius White-tal és egy Coachmannel.

                               Ha Csontváry tudta volna, dehogy megy a Tar-patakhoz...

Sőt, az egyik hajnalban, még sötétben, egy gyönyörű balin is kedvet kapott az Aspius White-ra.

                                                                 Aspius Cloaca

Olyan fura, amikor ez a légy működik, narancssárga testvére nem nagyon remekel.
Sokszor annyira a part mellett állnak a halak, hogy egy kétméteres előke két léggyel kényelmesebb.
Nagyon jól szuperáló legyek a már említett Aspius White mellett a Coachman, a March Brown és szelesebb időben a darázs utánzatai.

                                                                     Ennyi

Szóval akinek van gyomra hozzá, nyugodtan próbálja csak meg a kanálisok környékét, meglepő eredményeket fog produkálni. Persze csak akkor, ha a Duna engedélyt ad rá.


2 megjegyzés:

 1. Nekem a kloákákról teljesen más a véleményem, még akkor is, ha visszaengedjük a halat:
  https://flyfishers-brucis51.blogspot.hu/2011/07/egy-regi-kep.html#more
  Amúgy meg jó tisztázni, hogy Vác városának elég jó szennyvíztisztító telepe van (az ország településeinek túlnyomó többségének szintúgy). Az általad említett kloákák többnyire esővíz (csapadékvíz) elvezető csatornák, amelyekbe drága, lelkiismeretes lakosságunk néha-néha szennyvizet is beleönt.
  Ha a város összes szennyvize itt folyna ki, akkor télen-nyáron telibe jönne rajtuk a szlutya.
  Népünk egy részének tudatállapotát az is jelzi, hogy nem találsz olyan földutat az országban, ahol kisebb-nagyobb mennyiségben ne lenne lerakva ilyen-olyan, bizarabbnál-bizarabb összetételű szemét.
  Felháborító!

  VálaszTörlés
 2. Ha ilyen az esővíz, az életben ki nem mozdulok többet esőben!:)))
  Sajnos számomra teljesen érthetetlen okból a nyár végére ide gyűlnek össze a halak. A zátonyokon, csurgókon nem sikerül szinte semmi, itt meg... Persze csak a Dunáról beszélek, máshol nem tudom, mi a módi.

  VálaszTörlés